De Eugen Matzota

Sistemul educațional dintotdeauna, sau, mă rog, de când este important pentru noi acum, se bazează pe evaluarea rezultatelor într-o anumită gamă de valori.

La noi, acest lucru se realizează într-o gamă care cuprinde note de la 1 la 10.

Din punctul de vedere al rezultatelor finale ale acestui proces, cei care au nota 5 sunt pe picior de egalitate cu aceia care au luat 10.

Asta înseamnă că, după obținerea unui atestat educațional, diploma de studii, în cazul nostru, nu are nicio importanță CÂT a înțeles elevul sau studentul din ceea ce i s-a predat.

Mai mult, cel care este cu adevărat educat, adică acela care a luat nota maximă, este degradat la poziția de egalitate cu oricine s-a strecurat, practic, prin sistemul educațional.

O fi același lucru să-l autorizezi pe cel mai prost student să construiască tot felul de clădiri sau poduri? În același timp, cel care a excelat în studiu este retrogradat și e tratat ca ultimul din clasă.

O fi același lucru ca să te trateze un medic de cinci, ca și cum ar fi egalul celui care, în mod evident, este mult mai bun?

Când e vorba de viață și de moarte, să fie același lucru să dai viața unui om pe mâna unuia care a păcălit sistemul educațional și-a luat o diplomă de medic?

Un medic de cinci este predispus la a avea o prestație de cinci, adică una la granița dintre viață și moarte.

Mai clar: un medic prost pregătit te poate trimite la moarte.

Totul în numele unui sistem de valori care oferă șanse tuturor, cu îngăduință criminală, în cazul medicilor.

Să ne fie milă de cei care nu au capacitatea celor care iau note maxime sau să ne intereseze viața oamenilor care le cad victime?
Câte clădiri sau poduri nu cad din vina constructorilor incompetenți?

De ce să ascundem totul sub preș când lucrurile sunt mult mai simple și mai corecte față de cei care trec peste podul construit de un șmecher care nu merita diploma și care n-ar fi trebuit lăsat să pună viața oamenilor în pericol?

Probabil că ar fi mult mai bine ca să luăm lecții de la examenul de conducere, de exemplu, unde cel care face o greșeală, nu ia examenul și gata!

Ar fi mai puțini medici, probabil, dar și mai puține victime ale incompetenței.
Și, mai ales, mai mulți oameni ar avea șansa de a trăi.

Dar, vai, unii nu vor mai avea șansa de a-i pune pe alții în pericol…

Cine să facă asta, însă, când cei cu note maxime sunt o minoritate și, oricum, sunt în umbra celor care ajung în poziții care le permit a da orice fel de decizii.

Iar aceștia se vor coaliza împotriva ”tocilarilor”, așa cum fac mereu proștii în fața celor inteligenți.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s