De Eugen Matzota

La început, era doar Spirit și Spațiu.

Când se caută răspunsul la această întrebare, cele mai multe referiri se fac la Facerea din Biblie. Trece neobservat, din păcate, faptul că partea sa introductivă  nu reprezintă, nici pe departe, crearea planetei Pământ.
Această parte vorbește despre o perioadă nedefinită a evoluției Universului, probabil pentru a ermetiza textul.

1 Întru’nceput a făcut Dumnezeu cerul și pământul
2 Dar pământul era nedeslușit și ne’mplinit; și întuneric era deasupra genunii; și Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.

Facerea, 1.1, 1.2, Biblia în versiunea Anania

Originalul ebraic, diferit de textul canonic, spune astfel, căci Elohim nu înseamnă Dumnezeu, ci Dumnezei, la plural:

Când Elohim(ii) a(u) început să facă cerurile și pământul, pământul era inform și pustiu, și întuneric era deasupra abisului, iar suflul Elohim(ilor) se mișca deasupra apelor.

O explicație simplă a folosirii acestui plural este oferită de către William G. Dever, care face o legătură între Panteonul canaanean și abordarea din Biblia ebraică:

[…] noțiunea de multitudine de zeități adunate într-un sfat […] e valabilă în Biblia erbaică, chiar și după ce Iahve e promovat suprem. Într-adevăr, chiar primele cuvinte ale Bibliei ebraice sunt “Când Dumnezeu începu să facă cerurile și Pământul…”. Textul ebraic nu este “Iahve”, ci mai degrabă “Elohim”, adică “dumnezeii” (plural).[2]

Dever, William G. “Did God have a Wife? Archaeology and Folk Religion in Ancient Israel,”. Grand Rapids, MI, Eerdmans , 2005, p. 263

 Mircea Eliade, celebrul filosof și istoric al religiilor, spune, în Sacrul și profanul:

Apele existau înainte de a se ivi Pământul (așa cum se arată în Facerea, „întuneric era deasupra adâncului și Duhul lui Dumnezeu se purta pe deasupra Apelor”); (…)

Apele simbolizează suma universală a virtualităților, fiind deopotrivă fons et origo, izvorul tuturor posibilităților de existență; ele precedă orice formă și susțin orice creație.


Fragment din cartea ”întreabă, ți se răspunde”, ed. 2021
în curs de apariție

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s