Internetul, dușmanul literaturii?
De Eugen Matzota

Together with Duchess

Lumea nu mai e ce-a fost. Asta o vedem cu toții.

A văzut asta și Orwell, dar nu a mers dincolo de televizorul care te urmărea mereu. Nici el, nici Bradbury, n-au intuit apariția Internetului, cu toate lucrurile rele pe care le-a adus, cu sau fără știința noastră.

Arderea cărților, așa cum vedea Bradbury viitorul, pare prea mult. Pe moment, doar.

Nici ei, nici noi, nu putem fi siguri de ceea ce ne așteaptă. Oare, vom mai vorbi și mâine despre literatură la prezent?

Literatura nu mai este ceea ce a fost. E normal să fie așa, asta este o chestiune care nu poate fi contestată.

Azi, mai nimeni nu mai citește o carte groasă, la lumina lămpii, căci are mult mai multe lucruri de făcut. Nu se poate plictisi nicicum pentru că trăiește într-o altă lume, una trepidantă.

Și asta nu neapărat pentru că n-ar mai sta la lumina lumânării, ci pur și simplu, omul zilelor noastre are chipul luminat de micul ecran al mobilului său. Iar asta-i ocupă o mare parte din timp.

CREAȚIE DE EUGEN MATZOTA
CREAȚIE DE EUGEN MATZOTA

Zeul televizor

Zeci de ani, chipul său a fost luminat de cel al ”micului ecran”, ceva ce făcea diferența între ”marele ecran” al cinematografelor și cel al televizorului.

Sărmanul Orwell nu a apucat să gândească unde poate duce tehnologia. O fi fost și el, probabil, grăbit să termine ce avea de spus, înainte de a fi înghițit de Sistem.

El știa doar de televizor, care, desigur, la modul minimal doar, îți poate lua și ochii, și, mai ales, liberul arbitru.

Sigur, avem liberul arbitru de multă vreme, dacă ne referim la televizor. Întâi, doar câteva canale: TVR 1, BBC 1, apoi, TVR 2, BBC 2 etc, ca exemplu. Apoi, din ce în ce mai multe, odată cu apariția televiziunii prin cablu.

Până să apară marele pericol, adică Internetul, canalele TV se înmulțiseră deja și puteai schimba mereu canalul.

Să tot alegi, nu-i așa?

Aparent…

Alegi tu un canal mai elevat, mai științific, dar altcineva a decis că tu trebuie să afli tot despre deplasarea vreunui pește pe un râu oarecare dintr-o țară oarecare. Ce contează că tu ți-ai dorit de-o viață să afli de ce e Sfinxul pe Bucegi?

De când s-a inventat televiziunea, altcineva alege pentru noi. Chiar dacă poți acum alege ce vezi la un moment dat. Tot dintr-un meniu strict alegi, la urma urmei…

CREAȚIE DE EUGEN MATZOTA
CREAȚIE DE EUGEN MATZOTA

Un Internet mult prea curios

Apariția minunii numite de unii Internet, de alții care înțeleg mai multe Noul Orwell, a determinat permisiunii de liberă intrare, cu voia noastră, chiar, în cele mai ascunse cotloane ale vieții private.

Așa că, de la mijlocul anilor 1990 și în continuare, omul noului mileniu este ghidat de la distanță prin diferite ecrane, mai mici, mai mari, dar mai mereu controlate.

Nici nu se pune problema faptului că lumea se schimbă în fiecare zi. Schimbarea în sine este mult prea rapidă, poate, drept care nimeni n-are timp de romane în foileton.

Seriale, da, căci poți să faci și altceva în timp ce actorii se chinuiesc pe ecranul mare cât fosta bibliotecă.

Nu te uiți pe un site să citești Odiseea. Nu o citești dintr-o carte, dar nici pe Net. Tu cauți informație, și cât mai repede, cât mai succint.

Nu mai ai timp să citești descrierile cadrului în care se desfășoară acțiunea unui roman, treci direct la ceea ce se cheamă ACTION.

Sigur, e vorba și de poziția în care citești. Nu poți fi relaxat stând pe un scaun în fața monitorului.

Poți citi în pat, pe laptop, pe tabletă, mai ales pe mobil, așa e, dar nu mai e aceeași senzație.

Nu mai e foșnetul paginilor, nu mai ai greutatea cărții în mână, nu mai ai ideea că te afli pe la început, sau că mai ai puțin și o termini.

E altceva…

CREAȚIE DE EUGEN MATZOTA
CREAȚIE DE EUGEN MATZOTA

Nu tot ce e scurt e și bun

Internetul ne face să apreciem mai mult tot ceea ce este scurt. De aceea, lângă mai orice text, este trecut și numărul de minute necesar, să nu te sperii de cât ai putea pierde, cumva!

Câți dintre scriitorii de azi pot înțelege asta, oare?

Nu înțeleg, au pierdut!

Vor scrie pentru ei, pentru familie, pentru prieteni.

Iar aceștia vor fi întotdeauna mult mai amabili față de creațiile lor.

Aceasta creează o falsă impresie că nimic nu s-a schimbat, ceilalți scriitori îi laudă, se laudă, de fapt între ei, trăiesc într-o lume a lor, convinși că toți ceilalți nu-i înțeleg, dar ce contează asta?

E mult mai ușor să dai o căutare pe Internet decât să o faci prin biblioteca ta de acasă, sau, mai mult prin cine știe ce biblioteci până la care trebuie să te deplasezi.

Timpul, presiunea sa constantă, mai ales acum, când zilele par mai scurte, este acela care ne leagă prin milioane de fire de rețeaua satului global.

Din cauza timpului, nimeni nu mai poate și nici nu mai vrea să citească romane interminabile, plictisitoare, până la urmă. Există și excepții, că doar de aceea se și cheamă așa: excepții!

Dacă scrierea nu are substanță, nimic nu o mai poate salva. Poate doar numele celui care scrie. El își poate permite să încalce noile reguli pentru că este celebru, e un fel de Guru la care lumea stă cu gura căscată, să vadă ce cuvinte magice mai spune.

Aș merge mai departe spunând că nu Internetul va fi raiul scriitorilor, ci, din contră, lumea scriitorilor va fi invadată de cei din noua specie a scriitorilor de tip Internet, care știu cum să capteze atenția cititorilor.

CREAȚIE DE EUGEN MATZOTA
CREAȚIE DE EUGEN MATZOTA

A murit cartea?

Mulți susțin că tiparul este mort.

Ei, hai să nu dramatizăm…

A existat prin anii ’80, parcă, o mare companie, cea care a inventat copiatorul, care susținea ideea de ”Paperless office.” Așa se credea pe atunci, ca și azi, că vor dispărea cu totul foile de hârtie tipărite.

Chiar așa să fie, oare?

Atunci, de ce scrie pe unul dintre cele mai importante butoane PRINT?

Așa cum apariția televiziunii nu a desființat radioul, probabil că nici computerele, cu toate schimbările pe care le aduc în viața noastră, și sunt destule, nu vor arunca la gunoi cărțile, ziarele sau revistele.

Probabil că soluția pentru o literatură care să reziste este reîntoarcerea la sistemul patronatului, cel care i-a permis lui Shakespeare să creeze.

Corporațiile par a conduce într-un fel lumea. De fapt, nu prea par, chiar fac asta! Iar ele vor profit!

Și, totuși, în acest context, ele sunt și patroni ai artelor, ceea ce nu pare a fi un lucru rău.

Reîntoarcerea la ceea ce făceau Dumas și Dickens ar fi iar o soluție.

Serialele au fost și sunt atât de populare în televiziune.

De ce să nu aibă succes și pe Internet?

Imaginea oamenilor citind prin metrouri pe telefoanele mobile, nu pe cărți, cum se mai poate întâmpla azi, nu poate fi departe.

Deocamdată, presa scrisă se mai menține pe poziții. Cu greutate, dar pare a se menține…

Marele avantaj al Internetului este că se pare că acel celebru link este o modalitate firească, naturală, de funcționare a creierului.

Dar ideea de material tipărit va rămâne, cel puțin atâta timp cât va mai exista un buton pe care să scrie PRINT.

Și, totuși, care este Zeitgeist-ul nostru?

Dacă am vrea să rezumăm spiritul timpului nostru, așa-numitul  Zeitgeist de după Sfârșitul Lumii, adică anul 2000, ne-ar fi greu acum.

Dar istoricii din generația următoare o vor face cu ușurință. Noi nu vedem acum decât semne de-ale sale: excesul de informație, individualitatea, așa-numita acceptare socială, transformarea lumii într-un mare ”sat global.”

Chiar și cel care a inventat acest sat prin anii 1960, McLuhan, definindu-l ca pe o lume conectată prin tehnologie, se referea și el la ceva din trecut: apariția radioului la începutul secolului XX.

Literatura viitorului va deveni, probabil, o experiență bazată pe text, sunet și video. Depinde doar de procentul ocupat în preocupările oamenilor noului mileniu.

Multimedia este viitorul.

Cine va prinde acest tren, bine.

Cine nu, va rămâne pe vechiul peron.

Citind o carte, probabil…



ACASĂ

 

Îți place ce-am făcut până acum?
Ajută-ne să mergem mai departe, cu atât cât poți.
Leu cu leu s-a construit Ateneul.

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Did you like it? DONATE THANK YOU!

De citit în limba română:

LIBRIS online

Readings in English

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s